La taula es cobreix amb un drap de llana gruixuda o un hule plastificat però que tingui el sota folrat de manera que no ralli la fusta de la taula.
A sobre es col·loquen les estovalles. Recomanable les
estovalles de fil i els tovallons de classe fina. Res de
“individuals”. Al rentar les estovalles no s'ha d'afegir midó ja que han de quedar
suaus. Tot ha d’estar increïblement ben planxat.
La vaixella ha de fer joc amb les estovalles i també amb la
decoració del menjador.
La taula ha d’estar ben il·luminada, que es pugui veure el
que es menja i que un mateix no es faci ombra al plat al menjar.
El centre de flors: Queda més delicat afegir el centre però
vigilem que no facin molta olor i que no sigui massa alt ni ocupi molt espai i que
impedeixi la visió de les altres persones de la taula.
A la taula es posa un plat pla. La resta es poden deixar preparats
o es poden anar col·locant a mesura que es fan servir.
El ganivet, la pala del peix i la cullera van a mà dreta. El
ganivet va amb la serra mirant al plat. La forquilla de la carn i/o peix va a
l’esquerra. Es col·loquen de manera que els més allunyats del plat siguin els
primers en ser utilitzats.
Els coberts de postra es situen davant del plat, entre aquest
i les copes. La forquilla mirant a ma dreta i la cullera o ganivet mirant a
l’esquerra.
Les copes van una mica esbiaixades, cap a fora. Totes han de
ser blanques. El protocol tan sols permet que la de vi clar sigui de color
verd o rosa. Primer la d’aigua, la de vi negre i la de vi blanc. Si hi ha cava
es col·loca entre les dues de vi. Davant del plat, va el platet del pa.
El protocol marca que es serveixi un panet individual, no llesques de pa.
Cap ampolla de vi, de aigua, gerro, ni setrilleres preparades
sobre la taula. Es deixen al bufet o taula auxiliar.
El tovalló és millor que estigui plegat en triangle o
quadrat. Les formes de palometa i altres animalets variats són poc elegants.
Els convidats, a mesura que arriben, es fan passar al saló
però mai a la taula directament. El més normal és esperar que estigui tothom
durant ½ hora o 3/4, fent un aperitiu si cal, parlar i després passar a la
taula.
Es serveix per la part esquerra dels comensals: Primer les
senyores i començant per les que estan més a prop de qui presideix la taula.
S’ha de menjar al mateix ritme que tothom, ni acabar abans
que ningú ni mitja hora després.
Si hi ha gent gran, o amb problemes per menjar, es millor
servir un primer plat de crema i després un peix, pensant que sigui tou. No és
normal fer diferències de menú sinó que és més democràtic que tothom mengi el
mateix.
Es menja amb la boca tancada i no es parla mentre es menja. Fa
angunia dir-ho però no es fan sorolls corporals ni música amb els coberts i les
copes. El ganivet s’agafa amb la ma dreta i no es porta menjar a la boca amb
ell. Amb l’esquerar, la forquilla i no es canvien els coberts de ma. Hom no es pot
aixecar de la taula fins que no s'ha acabat tot l’àpat.
Si hi ha personal de servei, l’única persona que els pot donar
instruccions és l’amfitriona. Si durant el menjar un invitat necessita alguna
cosa extra, l’ha de demanar a l’amfitriona però mai directament al servei.