dissabte, 1 de febrer del 2014

EL PLOMALL:


El "plumero". Es un estri per treure la pols.

Treure la pols és altament recomanable perquè són partícules que provenen de cèl·lules mortes de pell humana, pols de l'exterior, restes d'insectes i de fauna menor que comparteix casa amb nosaltres,...Però a més a més, hi ha un causa estètica perquè queda molt malament veure una casa plena de pols i perquè finalment, fa malbé els mobles ja que no deixa de ser una capa abrasiva que els cau a sobre.

Assumit que s'ha de treure la pols periòdicament, anem a veure què necessitem:

- Plomall de plomes naturals d'estruç: es el millor. Atrapa la pols perfectament però són cars i s'han de cuidar be. Mai se li ha de tirar cap producte químic ni passar-lo sobre objectes mullats.

- Draps de llana: Fantàstics! Menció especial pel drap de la pols de color groc, el de tota la vida, ideal per aquesta tasca. També es poden utilitzar de cotó lleugerament humitejats.

- Plomalls atrapa pols, sintètics: Una tercera opció molt bona.

- Aspirador: Es l'aparell que menys remou la pols ja que la xucla immediatament i per això és també una bona opció.

 
Evidentment, els plomalls són més aconsellables pels prestatges alts, on no arribem amb la ma, i els draps més adequats pels mobles.
 

La sistemàtica per treure la pols és fàcil: De dalt a baix intentant no remoure la pols sinó atrapar-la. No té sentit netejar primer el terra i després treure les porqueries de dalt i que tornin a caure a baix.
 

Una vegada acabat, s'ha de netejar tot el material:

- El drap groc es neteja amb suavitat i el mateix pels de llana per poder-los reutilitzar. La resta amb aigua i lleixiu.

- Els plomalls naturals, primer s'espolsen enèrgicament i es posen en aigua tèbia i sabó. Es van removent i deixant reposar durant una mitja hora. S'esbaldeixen fins que l'aigua surt neta i s'apleten una mica per treure l'aigua, penjant-los cap avall.


Per últim, aprofiteu les peces de llana velles que son per tirar per fer-ne draps. Es tracta de seleccionar les peces llises i amples, tallar-les en requadres i utilitzar-les per la neteja.