Com tot, si es té temps, es pot fer tot
a casa i estalviar i si no, cal pagar i encarregar a uns tercers tota la feina.
Anem a suposar que volem fer una celebració
(d’ aniversari, un premi, que ens ha tocat la loteria ...).
La primera cosa és saber a qui
convidarem. En funció de les persones que preveiem que vindran, estudiarem si
es pot fer a casa o cal anar a fora. També, en funció de les persones, farem un
càlcul del cost que tindrà la celebració i avaluarem si poden assumir el cost o
hem de canviar de model de celebració.
Per exemple, si tenim 20 persones entre
invitats i familiars, a un cost de 30 €/persona, son 600 €. Si contem amb tant
sols 200€ ja sabem que ens haurem de
conformar amb un pica-pica a casa o reduir a 6 els invitats si l’única sortida
és un restaurant.
Una vegada definit què volem, trucarem
a les persones per tal de confirmar si venen o no. Si el nombre d’invitats que
poden venir és menor del previst, es podem replantejar de nou el model de
celebració.
Suposem que després d’aquestes
reflexions volem fer-ho definitivament a casa: Cal començar per l’espai de les
taules i cadires, mirar si tenim la vaixella, copes i altres estris de cuina
necessaris, si la cuina o el lloc on prepararem l’àpat està en condicions i si
la mestressa de la casa es veu capacitada i té prou ajuda per la moguda que
significa la festa.
Seguidament farem una previsió del
menjar avaluant també el cost. Tindrem en compte begudes, ambientació (com a
mínim, uns centres florals o pot ser globus o altre decoració per la sala), si
hi ha aperitiu o tant sols un dinar,.... Les ofertes de temporada ens poden
ajudar a definir el menú que estarà, evidentment, molt orientat a satisfer als
invitats. Per això cal investigar si tenim persones amb problemes, que no els
agradi un determinat menjar i caldrà adaptar-nos al més problemàtic o tenir un
segon menú per si un cas.
Es important que la taula o taules
quedin estèticament ben vestides. Si són 20 persones caldrà ajuntar-ne varies i
hem de trobar estovalles que siguin similars perquè el cop d’efecte d’entrar l
menjador i veure la taula parada ha de ser molt positiu.
Si ens hem inclinat per fer un bufet lliure,
de peu, també hem d’estar segurs que l’espai permet tenir a 20 i verificar que
no hi ha cap persona amb problemes. Si adeqüem unes poques cadires, acaben asseguts
els que estan be i de peu els que pateixen.
Pel que fa al menú s’ha de planificar
què es pot preparar el dia avanç i que tant sols s’hagi de muntar al moment ja
que la feina ha de simplificar-se al mínim. No es pot pretendre que arribin els
invitats i tota la família es tanqui a la cuina preparant l’àpat.
Una segona solució és llogar un local i
contractar un càtering. En aquest cas, es poden trobar locals als hotels,
locals d’empreses que ja estan preparats per aquesta finalitat o en bars i
restaurants que tenen apartats que permeten una certa intimitat. Un dels
criteris per a contractar la sala és fixar-se en la ventilació i la llum artificial ja que
moltes son per a reunions de negoci i tant sols tenen fluorescents que no
contribueixen a crear un clima càlid.
Per últim, si es decideix anar a un restaurant
... tot és molt més senzill.