dissabte, 18 de gener del 2014

LA TAULA DE TALLAR:

En totes les cuines hi ha la necessitat de tenir una taula per poder tallar els aliments. Les taules són superfícies planes que faciliten treballar amb els aliments.

Els motius principals d'utilitzar una taula són d'higiene, seguretat a l'hora de tallar i de conservació de la cuina ja que si tallem directament allí podem fer malbé el ganivet i el taulell.

En el mercat hi han dos tipus de taules:
a) Les no poroses com ara de resina, plàstic o vidre: Aquestes son molt higièniques i es poden rentar al rentavaixelles.
b) Les de materials naturals, bàsicament de fusta dura i de mínima porositat. Aquestes s'han de rentar a ma i el manteniment és més delicat.

Pel que fa a la seguretat de tallar, és important que la base estigui seca ja que sinó la taula pot relliscar. Per estar més segurs que no ens sortirà disparada la taula, podem afegir un drap o paper absorbent a sota.

Respecte a la higiene, al treballar amb aliments s'ha de reduir el perill de contaminació alimentaria. Per tant, si cuinem varies coses, a l'acabar de tallar un aliment haurem de neteja la taula de tallar i deixar-la ben neta i ben seca. Una primera solució és passar llimona, rascant ben fort la superfície i quan ja no quedi cap taca, rentar-la sota. També es pot rentar directament amb aigua i sabó però el que compte és tenir-la ben neta quan es canvia d'aliment per tal de no mesclar olor ni bactèries.

Les taules de fusta s'han de rentar sempre a ma i periòdicament se'ls ha de passar oli vegetal (no amb oli d'oliva que es torna ranci i faria malbé els aliments).

 

Per últim, hi han taules prou estètiques com per penjar-les a la paret de la cuina i fins i tot, hi han taules de vidre que es poden deixar a sobre del taulell de la cuina i s'utilitzen també com a taula de formatges, estalvis o de individual per menjar.