dimecres, 30 d’octubre del 2013

PREVENCIÓ DE LA SALUT:


Les cases no s'aguanten per les columnes sinó pels homes i dones que en porten la cura i control de la família. Per això és responsabilitat de cadascú de nosaltres estar be i la prevenció és la millor eina.

En aquesta línia, una via es programar, any per any, quan ens farem una revisió. Un exemple:
 

diumenge, 27 d’octubre del 2013

LA GESTIÓ DEL TEMPS:


A una ma s'han de tenir presents la visió, els objectius, l'estratègia, la programació de tasques,... i a l'altre s'ha de controlar el temps.
Tenim el mateix temps que l'home de Cromanyó i que el rei Felip IV de Castella.. però sabem gestionar millor el temps i tenim més eines per fer-ho.

Si comencem el dia amb una tasca que hauria de donar una hora però ens posem a fluir i, quan ens adonem, són les 12 del migdia podem considerar que és fantàstic perquè hem gaudit i ens hem passat un matí genial. I ho és, és magnífic! Però així no tirarem endavant una família, ni la casa ni farem el que cal fer.

Per tant, hem d'agafar l'hàbit de controlar el moment en què estem i el temps que dura cada treball.
Unes recomanacions:
  • Planificar-se el dia anotant una hora d'inici i fi de cada tasca.
  • Disposar de rellotges per la casa: Les mestresses hem de tocar aigua i fer feines que necessitem les mans lliures. No ens agrada portar rellotges de polsera quan treballem. Es poden disposar en les parets, en els electrodomèstics com ara forns i microones que els porten incorporats o de sobretaula.

dissabte, 26 d’octubre del 2013

EL BURÓ:


El buró és un escriptori, similar a una còmoda, que té calaixos i que es tanca amb clau per tal de guardar la correspondència. Tant el nom com les diverses formes d'aquest mobles provenen de França. Solen ser de fusta noble i es col·loquen en el menjador, un passadís o una habitació.

Són una manera elegant de tenir un lloc per a treballar.

La majoria dels burós tenen també una persiana o tapa, ideal quan no hi ha temps d'ordenar els papers.
 

NETEJA DEL MATALÀS:


Els problemes més importants dels matalassos són la pols i els àcars.

Els àcars son animals microscòpics que ens poden produir al·lèrgia. Per això ens cal, periòdicament, netejar a fons tot l'equipament de dormir.

Si som al·lèrgics als àcars, es millor utilitzar un matalàs antial·lèrgic o com a mínim, que no sigui de llana o plomes.

Per fer la neteja, primer ventilarem be la habitació i passarem l'aspirador pel matalàs.

Ens ajudaran força utilitzar fundes de matalàs i coixí (i millor les antiàcars) ja que són més fàcils de rentar i si rentem en calent, els àcars moren a 60º de temperatura.

Després,rentarem amb un respallet amb aigua i el que toqui, les taques.

Intentarem també no tenir temperatures i humitats altes en el dormitori ja que aquestes ajuden a que proliferin els àcars.

dilluns, 21 d’octubre del 2013

DISSENY DE L'HABITACIÓ D'UN ADOLESCENT:

Per a redissenyar l’interior d’una habitació pels fills, el primer que cal és saber què volen ells.... dintre d’uns límits.

L’habitació és per a ells, no per a nosaltres, i, per tant, s’ha de fer al seu gust. No podem imposar el que a nosaltres ens agrada perquè el resultat serà de revista però ells no en gaudiran gens.

Tampoc podem sucumbir a les seves pretensions o acabarem tenint una sala de jocs, amb  una hamaca, una pantalla de cinema i les fotos dels seus ídols enganxades a sobra del paper pintat que tants diners ens han costat.

El procés d’acostar posicions amb un adolescent és molt complexa. Si no ens sortim, sempre queda el recurs de demanar a una interiorista que faci de “mediadora”. Serà el que la decoradora ha dit i quedarem al marge.

Els passos, després de liquidar tot article infantil, són aquests:

1- Decidir l’ús de l’habitació:

En principi serà per dormir. Hem d’aconseguir un lloc de pau on pugui reflexionar, pensar, crear i descansar.... però en general, amb el pas del temps, acaba sent una discoteca, sala de jocs, saló d’estètica i pista de ball si ens descuidem.

Respecte a tenir televisió, ordinador, ... millor que tots els aparells que s’endollen estiguin a fora de l’habitació de dormir i evitar la contaminació electromagnètica.

S’ha de pactar què s’ha d’instal·lar, què ha d’estar en un altre lloc i què no ha d’estar mai.
 

2- Concretar mobles:

Resultarà pràcticament indispensable disposar de:

- Un bon armari i calaixos grans per amagar les coses, que no estiguin al mig de l’habitació.

- Un llit i un altre amagat per si ve un amic. El tipus de llit de cangur, que queda a sota, els dels més aconsellables.

- Una tauleta de nit per posar una llum i que puguin llegir.

Respecte a posar una taula d’estudi, depèn de com sigui de gran l’habitació. Es més recomanable que facin els deures al menjador o al despatx si és factible. Però si cap una taula sempre és un bon recurs que es pot utilitzar per mil coses.

L’altre recomanació és que hi hagin portes que permetin amagar les coses ja que els adolescent no solen ser ordenats.

Una tercera recomanació: Crear un espai per la innovació. Un lloc creatiu on pugui tenir coses que l’inspiri. Pot ser un taulell a la paret, una estanteria, una rapissa de la finestra, una butaca, uns coixins al terra,... un lloc propici a pensar i generar idees.

 
3- Escollir el look:

Per a decidir l’estil, millor consultar revistes de decoració i propostes de les cases de mobles.

Molta cura en comprar a la primera un conjunt estàndard amb tots els mobles integrats. És molt millor que la decoració reflecteixi la personalitat de cada jove.
 

4- Decidir quin nivell de mobles comprem:

“Gent jove, pa tou”, que vol dir que són canviants. Gastar-se molts diners en un mobiliari per joves pot ser tirar els diners perquè al cap d’un any, per molt que hagin escollit ells tot el que composa el seu lloc, es poden haver cansat i demanar canviar.

 
5- Planell:

Pel disseny de l’habitació es pot aconseguir, gratis, un programa de disseny per Internet. Són fàcils d’utilitzar i tenen els mobles dibuixats i estalvia molt temps. Però sinó, amb paper i llapis també es pot fer molt bé.

El primer que s’ha de mirar és l’orientació del llit. Si pot estar el capçal pot estar orientat al nord, creixerà millor. La segona cosa és que des del llit pugui veure qui entra a l’habitació perquè això li donarà tranquil·litat d’esperit.

El capçal del llit ha d’estar enganxat a la paret i a mà dreta, ha d’estar la tauleta.

S’ha de mirar seguidament la llum que entrar en funció d’on estant les finestres.

Si la paret dona a un exterior, pot ser que sigui freda a l’hivern o al contrari. S’ha de tenir present la temperatura de l’habitació i si caldrà moure algun radiador per tal d’estar més calent.
 

6- Buscar els mobles:

Prèviament a sortir a comprar, si tenim els mobles a casa, encara que siguin vells, es pot fer una prova. Es tracta de mirar si el lloc del llit és acollidor i de si podem obrir portes i calaixos, de si hi ha prou espai per passar o no.

Ara cal sortir de casa i anar a veure botigues per saber què s’ofereix. Potser trobem una ganga que és molt millor que el que havíem pensat o potser no trobem l’idea que hem dissenyat i fer-la a mida val masses diners.

Aconsello que aquesta feina la facin els pares sols i, una vegada trobada la solució, es porti a l’usuari fill a veure-la. No és un esport adequat per aquestes generacions.
 

7- Muntar l’habitació:

Feina dels operaris o dels pares. Es inútil intentar que pintin l’habitació o muntin un armari. Però s’han d’implicar en tot. Han de viure el procés.

 
8- Completar amb detalls:

Una vegada tenim els mobles, immediatament, cal vestir el llit amb un edredó, penjar cortines, làmpades, detalls a les parets,...S’ha d’aconseguir crear caliu.
 

9- Detectar com es senten:

I ara, el més difícil. Mirar-los la cara i endevinar si estan contents. Si estan a gust. I si no, a canviar el que calgui perquè ens ajudarà molt per passar l’adolescència que ells es puguin trobar en el seu espai vital.

 

divendres, 18 d’octubre del 2013

SORTIR DE CASA SENSE DOCUMENTACIÓ:

Tota persona major de 14 anys, ha de tenir DNI.

No es obligatori sortir de casa amb el DNI però sí cal portar sempre un document identificatiu, un document que acrediti qui som (el carnet de conduir, el passaport,..). Portar per portar, és més pràctic dur a sobra el DNI ja que a apart de ser acreditatiu ens permet realitzar tràmits administratius.

Altre cosa és qui ens pot agafar el DNI...... Ningú!!!

El nostre DNI es mira però no es toca.

No s’ha de donar mai el DNI. En cap moment ens poden privar d’ell, no se’l poden emportar a un lloc que no el veiem. No poden escanejar-lo si no donem el nostre permís. Deixant de banda la policia, a qui s'ha d'exhibir obligatòriament, amb la resta de persones cal preguntar sempre perquè volen el nostre carnet.


Per a més informació:


dijous, 17 d’octubre del 2013

FELICITAR UN SANT:

M'han dit que dir "Felicitats!!!" no es pot dir en català. Però s'utilitza i molt!.

Aquí deixo altres maneres de felicitar per si teniu una emergència:

  • Per un aniversari:       Per molts anys!

  • Per un casament, quan han rebut un premi,..:      Enhorabona!

  • Per un Sant:    Que passis un bon dia de Santa Anna!

Que el dia de la teva onomàstica d'aquest any sigui inoblidable!

Que el dia del teu Sant estigui ple de bons moments i de molta alegria!

Desitgem que passis un bon dia de Santa Anna en companyia de tots els que t'estimen!

 

dimecres, 16 d’octubre del 2013

PRESTATGERIES D'ESCAIOLA:


Les prestatgeries d'escaiola o pladur, a diferència de les de fusta, donen la imatge de ser molt resistents i acaben acumulant més tones de llibres i objectes que les altres.

De tant en tant s'han de netejar a fons: Es treu tot el que hi ha i es neteja.

Les prestatgeries d’aquest tipus són molt poroses i s’embruten amb molta facilitat. Si hi han ratllades, es treuen amb una goma de esborrar. Si són taques, amb un cotonet impregnat amb alcohol.  Si s'ha de treure la pols que s’ha quedat impregnada, la millor manera de netejar-les és amb una esponja molt escorreguda.

dilluns, 14 d’octubre del 2013

RAMS DE FLORS NATURALS:

Les flors tenen la virtut de donar alegria estiguin on estiguin, plantades o en un gerro i son un bon recurs per a fer la casa més agradable.

Per fer una decoració amb flors no hi ha cap altre regla que tenir ganes i paciència.

Difícilment farem aquells grans centres florals dels hotels però amb una mica de manya i bon gust, combinant colors i tipus de planta podem fer un ram preciós.

La mínima expressió d'un ram és una flor sola. Si no sabem més, una rosa, un parell de clavells, ja llueixen. Si podem, farem un pomet de flors collides del jardí, del camp o comprades a la floristeria.

Si s'han de tallar flors del jardí o del camp, es preferible regar-les abans de collir-les i recollir-les al matí. Es tallen les tiges en angle perquè així tenen més superfície amb l'aigua. Es retiren les fulles del peu de la flor ja que si queda fullam a dins de l'aigua es podreix ràpidament i deixa l'aigua tèrbola.

Els tipus de flors... totes: Espígol, matricària, tanarida, ruda,romaní, farigola, marduix,..

Si el ram és per la cuina, es poden combinar herbes de cuinar.

En quant al suport, pot ser un de vidre, ceràmica, una gerra important o un senzill pot. Tot serveix si es fa amb gust. Tant sols en el cas de presentar una  sola flor ens caldrà un gerro  esvelt i bonic.

diumenge, 13 d’octubre del 2013

NETEJAR SABATES:

La primera cosa que necessitem és disposar d’un kit de neteja amb betum, raspalls i draps de cotó i de llana.

Com a norma general les raspallarem cada vegada amb un bon raspall (els de crin de cavall son els més adequats). No utilitzar raspalls sintètics que poden ratllar la sabata.

Unes sabates brutes, s’han de netejar quant abans millor: Si tenen fang, pot ser que aquest porti algun producte i les faci malbé. Si s’asseca, al treure’l, encara destrossarà més les sabates i per això és millor netejar-les quan el fang està tou.

Les taques es poden treure amb aigua i sabó neutre (mai detergent).

Es important no aplicar el betum o cera directament sinó amb un drap, agafant una mica de crema i fent moviments circulars, començant per la puntera i seguint pels laterals.

NETEJA DE MOBLES DE FUSTA:



Els mobles de fusta poden durar segles si es conserven be  i tenim bons hàbits.

Per exemple, no posar a sobre res que estigui mullat ja que deixarà la marca. Tampoc és bo deixar que es treballi a sobre de les taules de fusta.

Si la taula no està protegida i ens cal deixar-hi el got, utilitzarem un posavasos  o qualsevol cosa que protegeixi.

A dins de casa, no poden estar a prop d'una font de calor ja que això farà que la fusta s'esquerdi i es torci.

Si deixem que li toqui el sol, que també és una fon de calor, canviarà de color de fusta.

Per a netejar-los, el millor és treure la pols periòdicament. De tant en tant es pot utilitzar una camussa o drap de cotó, sec o una mica humit. Es suficient.

Si el moble està envernissat i té moltes taques, es pot mullar el drap amb aigua i sabó neutre. S'escorre be i es neteja. S'eixuga.

Li podem donar cera (sense silicona) amb un drap, deixar actuar 10 minuts i es torna a fregar per treure la cera sobrant i donar brillo.

Si el moble té ratllades, aplicar un producte reparador de mobles.




divendres, 11 d’octubre del 2013

SOBRE LES SABATES:

Es una obligació sortir de casa amb sabates bones, netes, impecables. Les sabates formen part de la nostre targeta de presentació, de la nostre imatge i requereixen una atenció especial.

Les sabates s’han d’adaptar als peus com uns guants a la ma. Han de ser còmodes i de bona qualitat. No poden destenyir, han de permetre transpirar el peu, aïllar del fred,  no pesar a fi de no afegir més pes al cos, no ser rígides i que siguin adequades a la forma del peu.

En la compra pot influir la forma, la “horma” en castellà, la llargada, l’alçada del peu i els centímetres de tacó, requeriment que ens dirà el podòleg.

Necessitarem al menys un parell de sabates ja que el peu sua i es recomana, cada dos dies, canviar de parell per deixar que es recuperin. Les sabates que hem utilitzat es poden deixar a l’aire lliure per ventilar-les i després se’ls posa un motlle de fusta o plàstic a dins i es deixa que la pell recuperi les seves propietats naturals.

Quan les sabates fan mala olor es comença per la neteja i després es pot utilitzar el remei casolà de tirar-hi bicarbonat a dins. També serveixen unes rodanxes de llimona o zinc en pols. Sinó és pot comprar un producte específic.

dijous, 10 d’octubre del 2013

EL DESPATX:


Si hi ha un lloc per fer-ne un despatx, és ideal per poder treballar.
La funció d’aquest despatx dependrà del què calgui fer. Si teniu una feina autònoma i rebeu visites, s’ha de disposar d’una habitació a prop de la porta. Si es un lloc creatiu perquè treballeu soles, busqueu el lloc més alegre i agradable.
Si necessiteu silenci, les parets han d'estar el més insonoritzades que sigui possible: amb aïllants o utilitzant prestatgeries plenes de llibres.

Segurament resultarà imprescindible tenir:

dimecres, 9 d’octubre del 2013

ÚS CORRECTE DELS IDIOMES:


Tenir un diccionari català a la prestatgeria de llibres no fa mal. Tot al contrari. Si a més es complementa amb un diccionari de sinònims, encara enriquirem més la nostre llengua. Si el tenim de totes les llengües que parlem, millor que millor.

Els internautes, en lloc de paper, prefereixen utilitzar els cercadors gratuïts. Aquets cercadors, inicialment dissenyats per localitzar un document, s’ha convertit també en correctors ortogràfics. Milers de persones de tot el mon teclegen en el buscador una paraula per tal de verificar si està ben escrita. No cal arribar a la wikipèdia. Tant sols teclejant les primeres lletres de la paraula et mostra un resultat, la qual cosa és molt més àgil i el nivell de fiabilitat és alt.

dimarts, 8 d’octubre del 2013

PLANIFICAR LA SETMANA:

Si tenim moltes coses a fer, el millor és anotar-les a una agenda. Es el que diuen ara "agendar", buscar un forat per a cada cosa.
Com segurament tindrem activitats repetitives, com ara el gimnàs, la compra, els dinars,... ens podem ajudar fent una plantilla com aquesta que presento aquí. D'aquesta manera tindreu una guia per anar emplenant l'agenda.
Les millors agendes són les de "setmana vista" i treballar de setmana en setmana.
El secret està en que les activitats de l'agenda siguin el més flexible possible per no acabar histèriques.
Una última recomanació: Deixar temps cada dia per a nosaltres!

 

dissabte, 5 d’octubre del 2013

TORMENTA ELÈCTRICA:


Estem a casa i comença una tormenta elèctrica.
Si hi ha temps, traurem els mobles del jardí que pugui arrastrar el vent. Tancarem les portes i finestres, amb la persiana baixada i amb nosaltres a dins de casa.
Desendollarem els aparells elèctrics, incloent telèfons. Els televisors són els més perillosos ja que el llamp pot conduir la descàrrega pel cable.

No ens acostarem a les canonades de metall ja que també poden conduir electricitat.

divendres, 4 d’octubre del 2013

TASQUES RUTINÀRIES DE NETEJA:

Les rutines de la casa s’han de planificat amb temps i a dues setmanes vista com a mínim i fins a un mes segons que tinguem tasques a fer setmanalment, quinzenalment o que sigui suficient amb una intervenció al mes. Tot depèn de la casa, la família i els hàbits de la mestressa.

Les activitats a tenir en compte aquí són aquelles que exigeixen “posar-s’hi”.

Així dons, cada dia donarem una volta per la casa i farem el que toqui perquè sempre hi ha imprevistos que netejar... però també ens imposarem fer la tasca que hem anotat en aquest excel, com exemple:



dimecres, 2 d’octubre del 2013

QUADRES DE PINTURES A L'OLI:


Els quadres imprimeixen personalitat a la casa i les pintures a l’oli, imprimeixen categoria. El motiu, color i marc han d’estar d’acord amb la decoració de cada habitació i amb la resta de quadres penjats. Es important que la família es senti identificada amb les imatges que s’exposen. Admirar un paisatge ens pot relaxar mentre que una pintura abstracte, en un moment que necessitem claredat mental, encara ens pot fragmentar més.

Per tant, al buscar un quadre s’ha de tenir en compte:

  •  Que la  pintura ens agradi.
  •  Que la temàtica sigui correcte per la funció que es dona a la habitació.
  •  Que lliga amb el lloc on ha d’anar i la decoració: Que està d’acord amb el to de la pintura de les parets i els mobles on va.
  •  Que té una mida correcte per la paret on la penjarem. 

Segons les tendències de decoració es poden situar varis quadros junts o be un de gran. Tot depèn de la col·locació dels mobles i de l'espai disponible. Els quadres molt grans és millor situar-los en el centre d’una paret buida. Per contra, els petits, millor col·locar-los en grup. Quant més petits siguin els quadres, menys distància entre ells.


ARXIU DE DOCUMENTS:


L’objectiu de l’arxiu de papers és aconseguir trobar ràpidament un document el dia que es necessita.

En la majoria de cases, l’activitat del dia a dia ens impedeix trobar el moment per a poder arxivar i això comporta molts maldecaps com ara:
- Perdre documents.
- Haver de revisar tota una pila de paper per tal de trobar el que necessitem.
- Els papers es poden mullar o embrutar.
- Algú altre pot llegir el que ni ha de saber que existeix.
- S’ocupa superfície de la taula que necessitem per treballar,...

dimarts, 1 d’octubre del 2013

EL CHECKLIST:


Es un mètode on es detalla tot el que cal verificar, revisar, comprovar,.. de manera que ens facilita fer una tasca.

Es molt útil quan ens cal repetir una feina i en cas de saltar-nos un pas, té gran repercussió. Per exemple, si sortim de casa, tancar la porta sense agafar les claus. Hem deixat totes les coses a punt, netes i ordenades, portem tot el necessari per les gestions que anem a fer però ens hem deixat les claus a dins de casa i ja ens podem posar les mans al cap.

La majoria de vegades tenim les coses en ment i no ens cal anotar res però d’altres, que són més complexes o no fem amb tanta freqüència requereixen escriure la seqüència en què s’han de fer.

Per exemple, si fem el dinar, primer hem de cuinar i després menjar. Malament si començament per menjar.

Aquí teniu un exemple de checklist per un cas fictici. Imagineu que s’ha de tancar la segona residència on acabeu de passar el cap de setmana:
 


Aquest mètode també és molt útil quan és una altre persona la que ha de fer totes les accions i no està acostumada. També es recomana quan la feina l’ha de fer una persona gran o un nen ja que els facilita no descuidar-se de res.