dimecres, 2 d’octubre del 2013

ARXIU DE DOCUMENTS:


L’objectiu de l’arxiu de papers és aconseguir trobar ràpidament un document el dia que es necessita.

En la majoria de cases, l’activitat del dia a dia ens impedeix trobar el moment per a poder arxivar i això comporta molts maldecaps com ara:
- Perdre documents.
- Haver de revisar tota una pila de paper per tal de trobar el que necessitem.
- Els papers es poden mullar o embrutar.
- Algú altre pot llegir el que ni ha de saber que existeix.
- S’ocupa superfície de la taula que necessitem per treballar,...

Per tant, encara que sembli obvi, el secret està en arxivar quan abans millor.

Prèviament  arxivar, s’ha de decidir com classificarem la documentació. Es pot fer per temes (tots els subministraments d’aigua, llum i gas en una carpeta), o si tenim més d’un immoble, per immoble (els del poble A en un arxivador i els del poble B, en un altre), o per emissor (un arxiu per a cada banc per arxivar els documents bancaris).

Dins de cada arxiu també s’ha de mantenir un ordre. Per exemple, per data de la factura, per tipus de servei,..

Un últim criteri d’arxiu, poc recomanat, és arxivar per ordre de caiguda del document.

Una vegada decidit el criteri, comprarem i etiquetarem les carpetes de l’arxiu. Les carpetes que tenen dues anelles son les més còmodes.
 

Els arxivadors s’han de mantenir a ¾ de capacitat. Una vegada arribin a aquest nivell, s’han de treure els documents més antics i arxivar-los en un altre lloc. Aquest segon lloc dependrà del tipus de document: Si són documents bancaris, s’han de guardar 5 anys, igual que les factures. Si una factura és l’evidència d’una garantia, s’ha de guardar el temps de la garantia i millor tenir una caixa per les garanties. Si és la documentació de la compra d’una vivenda sobre la que s’ha fet una desgravació fiscal, s’ha de guardar eternament ja que per Hisenda les deduccions per vivenda no caduquen.

Amb els documents antics que creieu que no consultareu més podeu fer el següent: S’emboliquen en paper, es lliguen amb una corda ben forta, se li afegeix una etiqueta que digui el que és i el període (per exemple: Actes reunions de veïns del 2005 al 2008) i es guarda. El secret és que al cap d’uns anys, quan reviseu aquest paquet, si verifiqueu que no l’heu obert cap vegada, el tireu directament a les escombraries. Si l’obriu..... heu begut oli!